Forum cbradio Brawo Delta
Dziś jest: 19 maja 2013

CBRadio.pl :: Zobacz temat - Pierwsze CB do auta - jakie ?
FAQ FAQ Szukaj Szukaj Użytkownicy Użytkownicy Grupy Grupy Profil Profil Zaloguj Zaloguj Wiadomości Wiadomości
FAQ - najczęściej zadawane pytania
Regulamin CBRadio.pl
Jak wypełnić profil użytkownika i po co właściwie to robić
Forum CBRadio.pl Strona Główna » Co wybrać ? Jaki zestaw do ....

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Pierwsze CB do auta - jakie ? Idź do strony 1, 2  Następny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Grajam
Nowy

Z nami od: 689 dni

PostWysłany: Pią Lip 01, 2011 6:17 pm    Temat postu: Pierwsze CB do auta - jakie ? Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem
Opera/9.80 (Windows NT 5.1; U; pl) Presto/2.2.15 Version/10.01

Witam serdecznie wszystkich Smile
Jako, że jestem nowy [ co pewnie widać, a zaraz będzie widać jeszcze bardziej Wink ] chciałbym zaopatrzyć swoje el wozo [ Ford Fiesta MK6 2002r. ] w cb radio. Niestety jestem dość zielony w tym temacie i prosiłbym Was o poradę Smile
Mając w założeniu budżet do 300 zł [ np. do ~200 zł na radio i ~100 zł na antenę ] czy możecie mi coś doradzić , ewentualnie odradzić ? Generalnie założenia są takie: antena – raczej nie wyższa niż 75-100 cm [ podyktowane możliwością chowania anteny do bagażnika ]; radio – jak najlepsze [ za cenę około zakładanej ].
Przeglądając allegro nasunęło mi się kilka pozycji takich jak np.:

Anteny:
http://allegro.pl/antena-cb-lamany-maszt-58cm-sunker-dystrybucja-i1671929507.html
http://allegro.pl/antena-cb-vk116-jak-missouri-75-cm-i1672975677.html
http://allegro.pl/antena-cb-titanium-1000-dv-lamana-mocny-magnes-i1676409904.html
http://allegro.pl/antena-cb-presenter-odpow-missouri-fv-gw-nowa-i1680678573.html

Radia:
http://allegro.pl/radio-cb-ultramax-homologacja-fv-wawa-nowosc-i1672825291.html
http://allegro.pl/m-tech-legend-ii-legalny-pro-520xl-gratis-i1673101897.html
http://allegro.pl/okazja-cb-radio-m-tech-legend-ii-sklep-zgierz-i1672999130.html
http://allegro.pl/cb-radio-canva-268-cb-268-delta-875-missouri-i1681363101.html
http://allegro.pl/radio-cb-gamma-anl-nb-nastepca-unidena-520-xl-i1676409863.html

Czy coś z powyższych jest warte kupna, bądź możecie polecić mi coś innego z podanym przedziale cenowym ? Ewentualnie jakie marki byście polecali ? Czy w ogóle w takim przedziale cenowym jest możliwość kupić zastaw nadający się do użytkowania na polskich drogach ?
I jeszcze kilka pytanek od laika Wink
- Na czym polega tak zaznaczane przez sprzedawców na allegro „szklane fiolki” w antenach ? Zauważyłem, że jest to głównie w krótszych antenach… czy poprawia to odbiór przy jej skróceniu ?
- Na czym polega strojenie anteny i czy można wykonać to samemu czy lepiej jechać do profesjonalisty ?
- Jak z grubsza interpretować podawane przez sprzedawców dane takie jak: Takie jak np.: Impedancja, Moc anteny, Długość fali, Zysk anteny, S.W.R, Wzmocnienie anteny, Częstotliwość strojenia, itp.

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc Smile
Model cb radio: Lafayette Atena
Antena: Sirio AS-100
Powrót do góry   
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

asders
Black Dragon

Imię: Paweł
Znak: 161BD761
Pochwał: 2

Z nami od: 1039 dni

PostWysłany: Sob Lip 02, 2011 1:46 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem
Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:5.0) Gecko/20100101 Firefox/5.0

Dorzuć stówkę i wybierz coś z następujących konfiguracji:

TRX
Nowe:
1) M-tech legend II - ok. 200 zł
2) Yosan Pro 120 - ok. 230 zł
3) Lafayette Atena - ok. 250 zł

Używane:
President Johnny I, Harry I, Jimmy - za ok. 250 zł kupisz w miarę zadbany egzemplarz.

Anteny:
Sirio AS-100 - ok. 100 zł
Wilson Little Will - ok. 60 zł

W najdroższej konfiguracji z wysyłką i strojeniem zamkniesz się w 400 zł.

Grajam
Nowy

PostWysłany: Sob Lip 02, 2011 8:35 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dzięki za odpowiedź Smile Właśnie po przeczytaniu dziś kilku opinii o cb radiach zacząłem myśleć o Lafayette Atena i anteną Sirio AS-100... chyba masz rację, że lepiej dołożyć jeszcze tą stówę i mieć coś porządnego... i tak się zwróci Wink
Czytałem, że nowych Sirio AS-100 nie trzeba stroić. Prawda to, czy nawet nową trzeba stroić ? Na czym polega różnica zestrojonej i niezestrojonej anteny ?
I jeszcze pytanko... czy magnes o średnicy 9 cm jest wystarczający żeby utrzymać metrową antenę przy szybkiej [ do 170 km/h i szybkich zakrętach ] jeździe ?
Powrót do góry   

asders
Black Dragon

PostWysłany: Sob Lip 02, 2011 9:08 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Teoretycznie każda antena jest wstępnie dopasowana do pracy w paśmie 27 MHz, jednak po zamontowaniu wypada sprawdzić współczynnik SWR. W ten sposób możemy sprawdzić czy instalacja antenowa została wykonana poprawnie oraz jaka jest efektywność pracy danego zestawu. Zestrojona to taka której współczynnik SWR w całym paśmie (od 1 do 40 kanału) jest jak najbliższy 1.

Magnes spokojnie wytrzyma - nie ma co się o to martwić.

PS. Zostawiłem Ci wiadomość na PW.

Grajam
Nowy

PostWysłany: Sob Lip 02, 2011 11:38 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wielkie dzięki za nieocenioną pomoc Smile
Powrót do góry   

end
V.I.P.

Imię: Łukasz
Znak: 161BD184
Pochwał: 1

Z nami od: 2116 dni

PostWysłany: Nie Lip 03, 2011 10:23 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem
Opera/9.80 (Windows NT 5.1; U; pl) Presto/2.9.168 Version/11.50

Pierwsze CB do auta Arrow obojętnie jakie i takie które Tobie odpowiada.
W czym chcesz przebierać skoro nie masz punktu odniesienia Mr. Green
Obojętnie co kupisz zawsze będzie jakieś ale ... Wink

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Skype me

Grajam
Nowy

PostWysłany: Nie Lip 03, 2011 6:37 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

end... jak coś kupić to żeby było dobre. Ty jak coś kupujesz, to bierzesz byle badziew żeby mieć punkt odniesienia ?
Powrót do góry   

end
V.I.P.

PostWysłany: Nie Lip 03, 2011 6:44 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dawno już nie kupowałem.
1) Trzeba zapoznać się z parametrami podanymi przez producenta.
2) Trzeba zapoznać się z ergonomia obsługi.
3) Trzeba zrobić praktyczne potwierdzenie w/w czynności >> czyli podłączasz i pracujesz >> Jeżeli w/w parametry się potwierdzą, a ergonomia Mi odpowiada kupuję.
Jeżeli nie mam możliwości sprawdzenia wszystkiego a chcę kupić dany trx to ryzykuję.
To cała filozofia.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Skype me

Grajam
Nowy

PostWysłany: Nie Lip 03, 2011 8:12 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No widzisz Cool
Jeszcze jedno pytanko do znawców tematu:
Mam zamiar podpiąć radio do rozdzielacza zapalniczki samochodowej i korzystać z niego na spółkę z nawigacją gps. Spotkałem się z opinią, że samo podpięcie cb pod zapalniczkę i korzystanie na spółę z radiem samochodowym sprawi, że odbiór i nadawanie cb będzie ograniczone, a co dopiero przy korzystaniu w zestawieniu radio samochodowe + gps & cb.
Nigdzie do tej pory nie zetknąłem się z taką opinią i jestem ciekaw czy jest w tym jakieś ziarnko prawdy, czy to teoria wyssana z palca ?
Powrót do góry   

asders
Black Dragon

PostWysłany: Nie Lip 03, 2011 8:22 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

To raczej chodziło o to, że cb podpięte bezpośrednio pod akumulator zbiera troszkę mniej zakłóceń jak podpięte pod zapalniczkę.

Góral
Administrator

Imię: Tomek
Znak: 161BD099
Pochwał: 5

Z nami od: 3032 dni

PostWysłany: Nie Lip 03, 2011 8:27 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem
Opera/9.80 (X11; Linux i686; U; pl) Presto/2.8.131 Version/11.11

asders napisał:
że cb podpięte bezpośrednio pod akumulator zbiera troszkę mniej zakłóceń jak podpięte pod zapalniczkę

A czym jest to spowodowane?

Model cb radio: yaesu ft-857, dnt carat
Antena: santiago 1200, thunderpole orbitor
Powrót do góry   

asders
Black Dragon

PostWysłany: Nie Lip 03, 2011 8:32 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Góral napisał:
asders napisał:
że cb podpięte bezpośrednio pod akumulator zbiera troszkę mniej zakłóceń jak podpięte pod zapalniczkę

A czym jest to spowodowane?

Nie zagłębiałem się w to jednak w moim mobilu przy podpięciu pod zapalniczkę CB zbierało zakłócenia z wentylatora dmuchawy. Po podpięciu bezpośrednio pod aku tych zakłóceń nie ma.

Grajam
Nowy

PostWysłany: Nie Lip 03, 2011 9:33 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wydaje mi się, że w Twoim przypadku może być to spowodowane impulsami pracy silniczka w dmuchawie... z akumulatora idzie bezpośredni prąd, a na zapalniczkę prąd jest rozdzielany z całego układu elektrycznego i jest osłabiany w momencie pracy wentylatora [ nie jestem dobry z elektryki, ale tak mniemam ].
Podejrzewam jednak, że takie zakłócenia to raczej kosmetyka i nie przeszkadzają zbytnia w używaniu cb.
Nie orientujesz się jednak czy w takim przypadku jak mam zamiar używać [ radio + cb i gps na rozdzielaczu od zapalniczki ] zakłócenia mogą być większe, a jeśli tak to na ile ?
W pracy często jeżdżę autami z cb i zawsze podpinamy je pod zapalniczkę. Nigdy nie zauważyłem jakichś problemów nawet przy włączonym radiu.
BTW Na forum forda fiesty zostałem przestrzeżony przed takim zestawieniem zasilania w taki sposób:
"W Mk6 trochę ciężko, ale najlepiej dorobić sobie kable i pociągnąć je bezpośrednio do akumulatora. Bez tego po podpięciu pod zapalniczkę i włączeniu radia (zwykłego - samochodowego) będą szumy i znaczne ograniczenie zasięgu nadawania/odbierania ... tak samo jak kupisz rozdzielacz na podwójne wyjście zapalniczki, podepniesz CB i nawigację i możesz zapomnieć o jakimkolwiek odbiorze"

Faktycznie może być aż tak źle ?
Powrót do góry   

end
V.I.P.

PostWysłany: Pon Lip 04, 2011 9:55 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Może ale nie musi. wystarczy przewertowali forum by wdzieć, że każdy przypadek jest indywidualny.
To że dany model pracuje u mnie "dobrze" bądź "źle", cokolwiek to znaczy ,wcale nie oznacza, iż u Ciebie będzie tak samo Wink

Grajam
Nowy

PostWysłany: Pon Lip 04, 2011 9:29 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cóż pożyjemy zobaczymy... w tym tygodniu mam zamiar zaopatrzyć się w ten zestawik Wink Po przetestowaniu podzielę się wrażeniami Smile
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc Smile
Powrót do góry   

Grajam
Nowy

PostWysłany: Sob Lip 16, 2011 4:28 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No więc... zakupiłem i przetestowałem dziś przez chwilę i po przeczytaniu pochlebnych opinii o radiu i antenie przed zakupem trochę się rozczarowałem. Mam w związku z tym parę pytanek, głównie o ustawienie radia.
Zatem zamontowałem ww zestaw Lafayette Atena + Sirio AS-100 na swojej Fieście i wybrałem się na mały wypad za miasto. Gdy próbowałem radio w mieście [ w miarę centrum ] łapało ładny sygnał z jakichś 4 km [ przez obszar gęsto zabudowany i uprzemysłowiony ]. Jednak gdy wyjechałem w trasę i zapytałem jak mnie słychać, dostałem odpowiedź, że na ładnie. Niestety sygnał był makabrycznej jakości ledwo zrozumiałem, co było powiedziane... gość odpowiedział mi z tej samej ulicy [ wylotowej ] czyli maks jakieś 3 km ode mnie. Próbowałem bawić się pokrętłami jednak nic to nie dawało... albo był tragiczny sygnał albo redukcja szumu nie puszczała sygnału. I tu pytanie:
- od czego to zależy i jak najlepiej ustawić Squelch i RF-Gain w tym radiu ?
- Znalazłem na necie skąpą informacje o czymś takim jak standard ZERA zwany 5 [czy jakoś tak]. O co z tym chodzi i czy to poprawi działanie radia ?
- Jak ewentualnie ustawić ten standard w Lafayette Atena ?
Powrót do góry   

end
V.I.P.

PostWysłany: Sob Lip 16, 2011 4:52 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Grajam napisał:
Niestety sygnał był makabrycznej jakości ledwo zrozumiałem, co było powiedziane... gość odpowiedział mi z tej samej ulicy [ wylotowej ] czyli maks jakieś 3 km ode mnie.

Pewnie miał krótką antenę o magicznym zasięgu 20 km Mr. Green

Grajam napisał:
albo redukcja szumu nie puszczała sygnału.

To nie jest żadna redukcja szumu tylko blokada pewnego poziomu sygnału.

Grajam napisał:
O co z tym chodzi i czy to poprawi działanie radia ?

W niektórych przypadkach zmiana rastra jest zbawienna.
Nie przejmuj się dzisiaj standardem na CH19 są łączności wykonywane pomiędzy dwiema stacjami, przy czym każda z nich pracuje w innym rastrze i w innej emisji Mr. Green

Cytat:
- Jak ewentualnie ustawić ten standard w Lafayette Atena ?

Instrukcję przeczytałeś czy wywaliłeś do kosza Question
Wbrew pozorom aby używać tego bardzo prostego, w mniemaniu "mobilków", urządzenia trzeba mieć minimum wiedzy o czym sam się własnie przekonałeś.

Cb radio to nie jest telefon komórkowy ani jego substytut.

Proponuję zapoznać się z: Squelch, Rf-gain, Mic-gain - jak to ustawić

Grajam
Nowy

PostWysłany: Sob Lip 16, 2011 6:09 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Kolego End człowiek uczy się całe życie. Chyba udało mi sie jednak posiąść to minimum wiedzy Wink Dziękuję za wyczerpującą i pełną wiedzy odpowiedź Wink
Już poradziłem sobie z tym problemem. Pogooglałem troszkę i okazało się, że większość Lafayettów Atena jest zestrojona na częstotliwość estońską [ w tym i mój ]. Radio trzeba po prostu przestroić na częstotliwości polskie... robi się to za pomocą wciśnięcia kombinacji klawiszy A/F + CH9 podczas włączania. Na wyświetlaczu pojawia się mała cyferka 5 i oznacza to, że radio jest dostrojone do polskich częstotliwości.
Przed chwilą sprawdzone w mieście i na trasie... gra i trombi jak zespół Kombi Smile
Powrót do góry   

Hans83
Black Dragon

Imię: Marcin
Znak: 161BD765

Z nami od: 839 dni

PostWysłany: Nie Lip 17, 2011 10:44 pm    Temat postu: Takie tam Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem
Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3

Witam, dDawno się nie odzywałem, więc jestem i nurtuja mnie docinki i pyskówki niektórych uzytkowników forum.
Piszecie o rzeczach o których wogóle nie macie pojęcia typu magiczne krótkie anenki na 20 km, a co w tym niemozliwego. Swego czasu w mod am rozmawiałem z kolegą na mobilu który był pod monachium ok propagacja, ale normalne łącznosci dochodzą do 100 km i to nawet na sirio as100 i 4 watt na radio.
Jak wiecie że wysokosć terenu gdzie znajduje sie pojazd ma wieksze znaczenie niz długość anteny, stojac na 300 m npm z gwoździem na dachu mozna pogadać na kilkadziesiąt km, a co do wyboru zestawu do auta:
I tak za parę dni może tygodni bedzie czuć niedosyt i znów pojawią sę na alledrogo sprzety prawie nie użuwane, lepiej zainwestowac 200 zł wiecej od razu niż biadolić po zakupie np mtech legend.
Piszecie o homologaciach - bzdura, a ilu z was ma pseudo tumik w smochodzie bądź przyciemnione szyby folią z a 14 zł, jak ktoś chce niech ma w tych am-ach 8w czy nawet 12 i tak nie robi to różnicy w rozmowie z innym oddalonym o 10 km mobilem.
W tym momencie posiadam na samochodzie santiago 1200 i emperora ts5010 wieżcie że łączności typu Bruksela, niemcy francja, białoruś nie są problemem przy dobrych warunkach propagacji i wiele osób z tego forum może to potwierdzić ponieważ niejednokrotnie ze mną rozmawiały bąź były uczestnikiem rozmowy
73
ps. Jeżeli nie macie zamiaru pomoc nie bełkoczcie na siłe byle by coś napisać
Model cb radio: MAAS MA-1000, Ranger Rci 2970DX
Antena: Sirio AS-100, Santiago 1200
Powrót do góry   

Góral
Administrator

Imię: Tomek
Znak: 161BD099
Pochwał: 5

Z nami od: 3032 dni

PostWysłany: Pon Lip 18, 2011 7:30 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem
Opera/9.80 (Windows NT 5.1; U; pl) Presto/2.8.131 Version/11.11

Hans83 napisał:
Witam, dDawno się nie odzywałem, więc jestem i nurtuja mnie docinki i pyskówki niektórych uzytkowników forum.
Piszecie o rzeczach o których wogóle nie macie pojęcia typu magiczne krótkie anenki na 20 km, a co w tym niemozliwego.

Hans83, jeśli już postanowiłeś wytoczyć działa, to bądź uprzejmy skierować je konkretnie w kogoś.

Model cb radio: yaesu ft-857, dnt carat
Antena: santiago 1200, thunderpole orbitor
Powrót do góry   

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum CBRadio.pl Strona Główna » Co wybrać ? Jaki zestaw do .... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: